Praktijkexamen

informatie geven voor het examen

examen

Minimum leeftijd

 Om examen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van het theoriecertificaat. Voor deelname aan het praktijkexamen moet je minimaal zeventien jaar zijn. Vanaf de leeftijd 16,5 jaar mag je beginnen met de rijlessen.

Verklaring van rijvaardigheid

 Het CBR verzorgt in Nederland het rijexamen. Tijdens het examen beoordeelt het CBR of je goed in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Daarbij speelt de veiligheid van jezelf en van anderen een grote rol. Als je rijvaardigheid voldoende is om zelfstandig de weg op te kunnen, verstrekt het CBR een Verklaring van rijvaardigheid.

Verklaring van geschiktheid

Het CBR gaat ook na of je lichamelijke of geestelijke problemen hebt die van invloed kunnen zijn op je rijgedrag. Als er medisch geen belemmeringen zijn, verstrekt het CBR, na het met goed gevolg afgelegde examen,  een Verklaring van geschiktheid.

Geen rijbewijs

Je rijbewijsdocument (het pasje op creditcardformaat) krijg je niet van het CBR, dat verstrekt de gemeente waar je woont. Voorwaarde is wel dat je Verklaringen van rijvaardigheid en geschiktheid geregistreerd staan in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB).